Mesecari

Photomania & zabava
 
PrijemPortalGalerijaČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Zakon o bezbednosti saobracaja

Ići dole 
AutorPoruka
Tatoo

Tatoo

Broj poruka : 3483
Datum upisa : 21.09.2009
Godina : 51

PočaljiNaslov: Zakon o bezbednosti saobracaja   Pet Dec 11, 2009 5:16 am

Kompletan novi Zakon o bezbednosti saobracaja na putevima mozete skinuti sa ovog linka:

megaupload.com TCUCSNM0

Najvaznije izmene i dopune koje se ticu kaznenih poena i novcanih kazni, novine u zakonu, i dodatna oprema, sazeti su u tekst ispod:


Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima


Kazneni poeni

Kazneni poeni, jedna od najvećih novosti u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju počeće da se primenjuju od 1. januara naredne godine, iako zakon stupa na snagu 10. decembra.

Novi sistem kažnjavanja počeče da se primenjuje kada stupi na snagu novi Zakon o prekršajima. Saobraćajna policija će od 10. decembra pisati prijave protiv vozača koji naprave prekršaj, ali će sudovi odlučivati o prijavama tek posle 1. januara.

Kazneni poeni neće se upisivati u vozačku dozvolu, a podatak o njihovom broju neće znati ni saobraćajni policajac ni sudija za prekršaje, već samo vozač kako bi se sprečila potencijalna korupcija. Na taj način neće moći ni policajac, ni sudija za prekršaje ni drugi državni službenici da brišu određene poene

Kazneni bodovi vodiće se u bazi podataka u mestu u kome je izdata vozačka dozvola. Recimo ukoliko vozač iz Kragujevca napravi prekršaj u Beogradu, posle sudske presude u njegov grad biće upućen izveštaj sa brojem kaznenih poena koji će se uvesti u registar.

Maksimalan broj negativnih poena koje vozač može da sakupi je 18. Tada se protiv tog vozača pokreće upravni postupak i on privremeno ostaje bez dozvole. Taj period nije vremenski ograničen, a u nekim slučajevima može trajati i više od dve godine.

Kad vozač sakupi 18 kaznenih poena i dobije presudu o zabrani upravljanja, moraće prvo da plati novčane kazne za sve prekršaje koje je počinio, a zatim da izdrži zaštitnu meru, koju određuje sud. Nakon toga, po novom Zakonu obavezan je još 90 dana da „miruje“, odnosno neće smeti da upravlja vozilom, a onda sledi novi lekarski pregled, pa obavezna predavanja u Agenciji za bezbednost u saobraćaju i na kraju polaganje Stručnog ispita iz unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja. Tek kada ispuni sve uslove biće mu vraćena dozvola.

Trenutno važeći propisi, kao i novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, poznaju zaštitnu meru zabrane upravljanja vozilom. Razlika u novom zakonskom rešenju u odnosu na postojeće nalazi se u staroj odredbi prema kojoj se vozaču može zabraniti upravljanje određenom kategorijom (na primer, „B“ kategorije) pri čemu on može upravljati drugim kategorijama (na primer, "C"). Prema novom Zakonu kažnjeni vozač više neće moći da upravlja vozilom bilo koje kategorije.

Poništavanje kaznenih poena

Negativni poeni za saobraćajne prekršaje poništavaju se posle dve godine. U evidenciji vozača, međutim, ostaju oni kazneni bodovi koje je dobio u međuvremenu, odnosno mlađi su od dve godine. Vozačima koji su privremeno ostali bez dozvole zbog 18 sakupljenih negativnih bodova, prag do novog gubitka dozvole smanjen je za tri boda.

Svako kome je već oduzimana dozvola zbog sakupljenih 18 bodova, sledeći put će izgubiti dozvolu ako sakupi 15. Dakle, vozačima koji su privremeno ostali bez dozvole zbog sakupljenih 18 negativnih poena prag do novog gubitka dozvole smanjen je za tri poena. Ako neki vozač načini toliko prekršaja da sakupi 15 bodova, sledeće oduzimanje je na 12. i na kraju do 9.

Nasilnička vožnja

Najviše negativnih poena dobijaće se za nasilničku vožnju 15, a za svaki prekršaj koji za posledicu ima saobraćajnu nezgodu predviđena su I tri dodatna kaznena boda.

Kazne za ugrožavanje dece

Vožnja brzinom većom od 90 kilometara na sat u zoni škole:

Najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena, oduzimanje dozvole na osam meseci, a najmanje 45 dana zatvora, 16 kaznenih poena i zabrana vožnje na minimum 10 meseci ukoliko je izazvana saobraćajna nesreća.

Vožnja brzinom od 81 do 90 kilometara na sat u zoni škole:

Novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora i šest kaznenih poena, a tri dodatna kaznena boda ukoliko je došlo do nesreće.

Vožnja brzinom od 61 do 80 kilometara na sat u zoni škole:
Novčana kazna OD 6.000 do 20.000 dinara, oduzimanje dozvole na dva meseca i četiri kaznena poena.
Policija više neće moći da naplaćuje kazne

Saobraćajni policajci će biti kontrolisani na više načina. Oni neće imati direktan kontakt s novcem, već će vozači koji naprave prekršaj dobijati uplatnice, i kazne plaćati u bankama ili pošti u roku od osam dana.

Mnogi vozači strahuju da će primenom novog zakona policajci biti u mogućnosti da „ispod ruke“ dobijaju novac kako ne bi evidentirali neki prekršaj, kao i da će tražiti više novca za mito zbog povećanja novčanih kazni.

Policajce ćena terenu kontrolisati nadležni starešina koji će imati uvid sa koliko novca odlaze na teren i sa koliko se vraćaju. Brana korupciji su još i Služba za suzbijanje opšteg kriminaliteta, kao i Unutrašnja kontrola MUP-a.

Kontrolu će, kao i do sada, na više načina vršiti i Uprava saobraćajne policije. Ljudi u civilu biće ubacivani u autobus koji ide, recimo, u unutrašnjost Srbije. Ti policajci nadgledaće ponašanje svojih kolega kada zaustave autobus, odnosno da li uzimaju mito. Ukoliko se utvrdi odgovornost policajca, oni će biti suspendovani, a zatim će i krivično odgovarati.

Efekti zakona


Primenom novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je 29. maja usvojen u parlamentu, znatno bi trebao da bude smanjen broj poginulih i povređenih na putevima, kao i materijalna šteta koja, prema nekim istraživanjima, godišnje iznosi oko 900 miliona dolara.

Podsetimo, prema podacima MUP-a, na putevima Srbije za 12 meseci pogine više od 1.000 ljudi, a više od polovina su žrtve neprilagođene brzine. Negativni poeni, veće novčane kazne, uvođenje zatvorske kazne za nasilničku vožnju, ograničenje brzine u naseljima na 50 kilometara na sat, smanjenje dozvoljene količine alkohola u krvi, kao i nova pravila za obuku i polaganje vozačkih ispita, trebalo bi da podignu svest svih učesnika u saobraćaju na mnogo viši nivo.

Zakon predviđa moderna rešenja, usklađena sa propisima Evropske unije, ali prilagođen našim uslovima. Novina je uvođenje sistema daljinskog video-nadzora što će omogućiti efikasniju kontrolu i bolje poštovanje saobraćajnih propisa, ali i lakše utvrđivanje odgovornosti prekršilaca.

To praktično znači da će vozači koje kamere snime prilikom nekog prekršaja, uplatnicu za plaćanje kazne dobiti na kućnu adresu. Kazne će stizati na adresu vlasnika automobila, bez obzira na to da li je on upravljao vozilom u trenutku kada je prekršaj napravljen. Manji broj kamera već postoji u Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Novom Pazaru, a planira se postavljanje duž celog Koridora 10, na rizičnim deonicama i u većim naseljenim mestima.

Finansiranje sistema video-nadzora trebalo bi biti rešeno donošenjem zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju. U njemu će biti propisana obaveza da se iz premija od autoosiguranja izdvaja deo sredstava za uspostavljanje i funkcionisanje video-nadzora radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja.

Novčane kazne i kazneni bodovi
Najmanja novačana kazna (3.000 dinara)

Najmanja novčana kazna, od 3.000 dinara, novim zakonom je propisana za više od 70 prekršaja. Neki od njih su:


 • ako danju na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu ne budu uključena kratka, odnosno dnevna svetla;
 • ako vozač koristi audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, ili preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom;
 • ako u vozilu koje učestvuje u saobraćaju na putu nema odgovarajućeg svetloodbojnog prsluka;
 • ako se vozač nalazi van vozila, na kolovozu, a ne nosi svetloodbojni prsluk;
 • ako se za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, koristi kolovoz u širini većoj od jednog metra od desne ivice kolovoza;
 • ako se vozač bicikla kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 km/h;
 • ako vozač kome je dat znak za preticanje ne pomeri svoje vozilo ka desnoj ivici kolovoza;
 • ako prilikom parkiranja vozač ne parkira vozilo na jednom parking mestu predviđenom za parkiranje te vrste vozila;
 • ako su svetla, odnosno katadiopteri, za vreme vožnje zaklonjeni ili zaprljani u meri da su neuočljivi za ostale učesnike u saobraćaju;
 • ako prilikom prelaska preko kolovoza pešak upotrebljava mobilni telefon ili koristi slušalice na ušima;
 • ako se u priključnom vozilu za stanovanje (kamp prikolica) prevoze lica;
 • ako vozilo u saobraćaju prouzrokuje prekomernu buku;
 • ako na zahtev ovlašćenog lica vozač, kada upravlja motornim vozilom, odnosno skupom vozila, nema kod sebe vozačku odnosno probnu dozvolu i ne pokaže je na uvid...

Međutim, to se odnosi samo na slučajeve da pri činjenju ovih više od 50 prekršaja nije “izazvana i neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili prouzrokovana saobraćajna nezgoda“. Ako se to dogodilo, kazne za ove prekršaje se uvećavaju i iznose od 5.000 do 15.000 dinara.

Novčane kazne od 5.000 dinara

Novčana kazna od 5.000 dinara predviđena je za više od 100 prekršaja, ali ako je u činjenju tih prekršaja dodatno izazvana neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili proizrokovana saobraćajna nezgoda, novčana kazna biće veća i može da iznosi od 6.000 do 18.000 dinara. Neki od tih prekršaja su:

 • ako vozač, s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti saobraćaja, ne drži vozilo na takvom odstojanju i rastojanju od drugih vozila, odnosno učesnika u saobraćaju, da ne izaziva opasnost i ne ometa druge učesnike u saobraćaju;
 • ako za vreme ulaska i izlaska dece iz vozila za organizovan prevoz dece, vozač tog vozila ne uključi sve pokazivače pravca;
 • ako vozač i putnici u motornom vozilu u kome su ugrađeni, odnosno postoje mesta za ugradnju sigurnosnih pojaseva, u saobraćaju na putu ne koriste sigurnosni pojas na način koji je predvideo proizvođač vozila;
 • ako se u motornom vozilu na prednjem sedištu prevozi dete mlađe od 12 godina, kao i lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci ili nije sposobno da upravlja svojim postupcima;
 • ako vozač naglo menja način vožnje, osim u slučaju izbegavanja neposredne opasnosti;
 • ako vozač zaustavi, odnosno parkira vozilo na mestu na kome ono ugrožava bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ili predstavlja smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili kretanje pešaka;
 • ako motorno vozilo vuče priključno vozilo koje umanjuje njegovu stabilnost;
 • ako vozač i putnik motocikla, mopeda, tricikla i četvorocikla za vreme vožnje ne nose na glavi zakopčanu homologavanu zaštitnu kacigu, na način propisan deklaracijom proizvođača kacige;
 • ako vozač bicikla stariji od 18 godina na biciklu prevozi dete do osam godina starosti, a na biciklu;
 • ako se dva ili više vozača bicikala, mopeda, tricikala i motocikala kreću u grupi, a ne kreću se jedan za drugim
 • ako učesnici u saobraćaju, na putu ili pored njega, ispuštaju odnosno odlažu materije, otpad kojim se ugrožava život i zdravlje ljudi, životinja, biljaka ili zagađuje životna sredina;
 • ako vozač prilikom upravljanja vozilom na putu ne koristi pomagala koja su upisana u vozačku, odnosno probnu dozvolu;
 • ako prilikom kontrole vozač i putnici napuste vozilo, a policijski službenik im to nije dozvolio.


Novčane kazne od 6.000 do 20.000 dinara

Novčane kazne od 6.000 do 20.000 dinara predviđene su za više od 100 prekršaja, s tim što, ako je uz njih izazvana i neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili prouzrokovana saobraćajna nezgoda, odnosno pribavljena sebi ili drugom protivpravna imovinska ili drugu korist, kazna će biti od 10.000 do 40.000 dinara. Neki od tih prekršaja su:

 • ako učesnik u saobraćaju sa puta, bez odlaganja, ne ukloni predmet, odnosno materiju koja se na kolovozu našla njegovim činjenjem, kao i predmet, odnosno materiju koja potiče sa vozila kojim upravlja;
 • ako vozač povećava brzinu kretanja svog vozila dok ga drugo vozilo pretiče;
 • ako se na putu za saobraćaj vozila u jednom smeru vozač kreće u zabranjenom smeru;
 • ako na raskrsnici ili u susretu sa drugim vozilom, vozač ne propusti vozilo koje dolazi sa njegove desne strane;
 • ako vozač vrši polukružno okretanje vozila u tunelu, na mostu, vijaduktu, podvožnjaku, nadvožnjaku, kao i u uslovima smanjene vidljivosti, odnosno na mestu gde je nedovoljna preglednost, kao i na delu puta koji nema dovoljnu širinu za polukružno okretanje tog vozila;
 • ako vozač pretiče drugo vozilo neposredno ispred raskrsnice ili na raskrsnici koja nije sa kružnim tokom saobraćaja;
 • ako vozač u uslovima izrazito smanjene vidljivosti (gusta magla, dim i slično) na javnom putu ne uključi sve pokazivače pravca na vozilu, ako je propisana obaveza postojanja takvog uređaja za to vozilo;
 • ako se pomoću užeta vuče motorno vozilo na kome su neispravni uređaji za upravljanje ili uređaji za zaustavljanje, teretno vozilo ili autobus;
 • ako pešak stupi ili se kreće po kolovozu autoputa ili motoputa;
 • ako se motorno vozilo koje na putu vuče neispravno vozilo kreće brzinom većom od 40 km/h;
 • ako dete mlađe od 12 godina upravlja biciklom na javnim putevima;
 • ako se prevoze lica u zatvorenom prostoru vozila koje se ne može iznutra otvoriti;
 • ako se vozač motornog vozila, koji promeni prebivalište, u roku od 30 dana od dana promene prebivališta, ne prijavi organu unutrašnjih poslova na teritoriji na kojoj ima novo prebivalište, radi upisa u evidenciju vozača.


Najveća novčana kazna (50.000 dinara)

Najveća novčana kazna (50.000 dinara) nije “direktna“, već je predviđena za slučaj da vozač napravi neki od više od 100 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, ali samo ako je uz činjenje tog prekršaja izazvao i neposrednu opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, odnosno pribavio sebi ili drugom protivpravnu imovinsku ili drugu korist. Neki od tih prekršaja su:

 • ako noću i danju, u uslovima smanjene vidljivosti, na vozilu na putu nisu uključena zadnja poziciona svetla;
 • ako se vozilo ne kreće desnom stranom kolovoza u smeru kretanja;
 • ako se preticanje i obilaženje ne vrši sa leve strane vozila koje se pretiče;
 • ako vozač vozilo preseca organizovanu kolonu pešaka koja se kreće po kolovozu;
 • ako se na mopedu, triciklu, motociklu ili četvorociklu prevozi dete mlađe od 12 godina;
 • ako se održavaju sportske ili druge priredbe na putu;
 • ako se na javnom putu i na njegovom zaštitnom pojasu podižu spomenici, postavljaju krajputaši i drugi spomen-znakovi, prodaju proizvodi, odnosno preduzimaju druge radnje kojima se ugrožava bezbednost saobraćaja;
 • ako vozač koji ima probnu vozačku dozvolu B kategorije počne da upravlja vozilom bez nadzora lica u vozilu koje ima vozačku dozvolu B kategorije u trajanju od najmanje pet godina;
 • ako vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji upravlja lice koje ima stalno prebivalište u Republici Srbij;i


Kazneni bodovi / okvirno

 • 1 bod - nepropisno parkiranje, nekorišćenje migavca, nepoštovanje prvenstva prolaza, nevezivanje pojasa;
 • 2 boda - nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu, kretanje u nedozvoljenom smeru u jednosmernoj ulici, vožnja pijane ili drogirane osobe na biciklu i motoru, vožnja s probnim dozvolama između 23 i pet časova;
 • 3 boda - nezaustavljanje pored vozila za prevoz dece kada mališani ulaze ili izlaze iz vozila, posedovanje antiradar uređaja, nepropuštanje vozila iz suprotnog smera kod levog skretanja, vožnja u stanju umerene alkoholisanosti;
 • 4 boda - neprilagođena brzina, nebezbedno preticanje, vožnja u naselju brzinom koja je OD 21 do 50 kilometara na sat veća od dozvoljene, nepropuštanje dece, slepih, invalida i osoba sa štakama na pešačkom prelazu;
 • 5 bodova - upotreba mobilnog telefona vožnji, neispravni pneumatici i uređaji za upravljanje, za vlasnike probne vozačke dozvole vožnja bez prisustva iskusnijeg vozača koji bar pet godina ima vozačku dozvolu za TU kategoriju vozila;
 • 6 bodova - prolazak kroz crveno i žuto svetlo, preticanje i obilaženje s desne strane, vožnja deteta mlađeg OD 12 godina i pijane ili drogirane osobe na prednjem sedištu, vožnja pod dejstvom alkohola za srednju alkoholisanost, korišćenje antiradar uređaja;
 • 7 bodova - vožnja brzinom koja je od 51 do 70 kilometara na sat veća od dozvoljene, vožnja trakom u kojoj je svetlosnim znakom zabranjeno kretanje;
 • 8 bodova - vožnja pod dejstvom narkotika, nepoštovanje znakova policijskog vozila koje se kreće ispred, nezaustavljanje ako se vozilo kreće ispred policijskog vozila koje daje znake upozorenja;
 • 10 bodova - vožnja u stanju teške alkoholisanosti, uzimanje alkohola ili psihoaktivnih supstanci za vreme uviđaja;
 • 12 bodova - vožnja u stanju veoma teške alkoholisanosti
 • 14 bodova - vožnja bez dozvole, osim ako je dozvoli istekao rok važenja, vožnja sa više OD dva promila alkohola, odbijanje alko-testa i testa na droge, vožnja noću bez svetala, vožnja za vreme isključenja iz saobraćaja zbog alkohola I droge;
 • 15 bodova - nasilnička vožnja, vožnja u stanju potpune alkoholisanosti i opijenosti drogom;
 • 16 bodova - prekršaji za koje se dobija 14 kaznenih poena ako je prouzrokovana saobraćajna nesreća;
 • 17 bodova - saobraćajna nesreća prilikom nasilničke vožnje;
Neke od najznačajnijih novina predviđene novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja

* Član . 28. – Vozač ne sme da koristi telefon, odnosno druge uređaje za komu-nikaciju ukoliko nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje (5.000 dinara),
* Član . 29. Antiradari:
o Posedovanje u vozilu (6.000 - 20.000 dinara i tri kaznena poena),
o Korišćenje (15.000 - 30.000 dinara, šest kaznenih poena i najmanje tri meseca zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom.),
o Prodaja i reklamiranje – privredni prestup (pravno lice 300.000 do 2.500.000 din, odgovorno lice 20.000 - 200.000).

* Član . 30. – Pojas u skladu sa preporukom proizvođača u vozilima na svim sedištima (5.000 din.).
* Član . 30. – U saobraćaju na putu, u putničkom, teretnom vozilu i autobusu se mora nalaziti odgovarajući svetloodbojni prsluk (3.000 dinara za vozača, od 60.000 do 600.000 dinara za pravno lice, odnosno 3.000 do 30.000 za odgovorno lice u pravnom licu, od 10.000 do 50.000 dinara za preduzetnika).

* Član . 31. – Sedenje deteta mlađeg od 12 godina (osim do tri godine u bezbednosnom sedištu na propisan način) na prednjem sedištu, kao i lica koje je pod uticajem alkohola odnosno psihoaktivnih supstanci ili koje iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima (5.000 dinara).
* Član 31. - Dete do tri godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika. Dete se može prevoziti na prednjem sedištu, ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk (5.000 dinara).
* Član . 31. – Držanje deteta mlađeg od 12 godina u krilu, na prednjem sedištu (15.000 - 30.000 dinara, šest kaznenih poena i najmanje tri meseca zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom).
* Član . 41. – Nasilnička vožnja je postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju. Pored navedenog nasilnička vožnja podrazumeva i kada vozač dva ili više puta prođe na crveno svetlo ukoliko nije prošlo više od 10 minuta, kao i kada vozač izvrši preticanje kolone vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smerovima kretanja. (kazna zatvora od 30 do 60 dana i 15 kaznenih poena, kao i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 9 meseci, ukoliko je vozač prilikom nasilničke vožnje prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, predviđena je kazna zatvora od 45 do 60 dana i 17 kaznenih poena, kao i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 10 meseci).
* Član . 66. – Oštrije kazne za zaustavljanje i parkiranje u tunelu i nepreglednoj krivini (6.000 – 20.000 dinara i 2 kaznena poena ). Novina je da zaustavljanje predstavlja svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju do tri minuta, pri čemu vozač ne napušta vozilo, osim prekida radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj. Svaki prekid kretanja, osim prekida radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj, koji se ne smatra zaustavljanjem, predstavlja parkiranje.
* Član . 66. – Nova mesta na kojima vozač ne sme da zaustavi i parkira vozilo (5.000 dinara):
o fizički odvojene kolovozne trake,
o traka za uključivanje,
o zaustavna traka,
o žuta traka i tramvajska baštica,
o rezervisana parking mesta i
o na površini na kojoj je zabranjen saobraćaj.

* Član . 67. – Obeležavanje vozila (u propisanim slučajevima) sigurnosnim trouglom na odgovarajući način (u naselju min. 10 metara, a van naselja 50 metara) (3.000).
* Član . 77. – Obaveznost kratkih / dnevnih svetala danju (3.000 din.).
* Član . 81. – Noću i u uslovima smanjene vidljivosti pešak koji se kreće po kolovozu na javnom putu van naselja, mora biti osvetljen ili označen reflektujućom materijom (kazna od 3.000 dinara, ukoliko pešak sa sobom vodi i dete do 12 godina kazna od 5.000 dinara)
* Član 91. - Vozač i putnik motocikla, mopeda, tricikla i četvorocikla moraju za vreme vožnje nositi na glavi zakopčanu homologovanu zaštitnu kacigu, na način propisan deklaracijom proizvođača kacige (kazna od 5.000 dinara).
* Član 91. - Vozač bicikla, mopeda, tricikla, odnosno motocikla, ne sme da prevozi lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci ili koje iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima (kazna za vozača motornog vozila kazna od 6.000 do 20.000 dinara, kao i dva kaznena poena, dok će vozač bicikla morati da plati 5.000 dinara).
* Član 96. - Prilikom prelaska preko kolovoza pešak ne sme da upotrebljava mobilni telefon niti da koristi slušalice na oba uha (3.000 dinara).

Član 197. predviđa da će se vozaču koji ne upravlja vozilom savesno oduzeti vozačka dozvola ako je ispunjen najmanje jedan od sledećih uslova:


 1. ima 18 ili više kaznenih poena,
 2. ukoliko je pravnosnažnom presudom osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima smrt lica,
 3. ukoliko je više od jednom u roku od pet godina pravnosnažno osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima teške telesne povrede drugog lica,
 4. ukoliko je više od jednom u roku od tri godine pravnosnažno osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima telesne povrede drugog lica ili imovinsku štetu.

U članu 330. predviđena je kazna zatvora od najmanje 15 dana, zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje 8 meseci i 14 kaznenih poena za vozača koji (čini jedno od navedenih protivpravnih ponašanja):

 1. upravlja vozilom bez vozačke dozvole one kategorije kojom upravlja, osim u slučaju kada je vozačkoj dozvoli istekao rok važenja,
 2. upravlja vozilom pod dejstvom alkohola više od 2,00 mg/ml, kao i instruktor vožnje, lice koje nadzire vozača sa probnom vozačkom dozvolom i ispitivač na praktičnom delu vozačkog ispita kada učestvuje u saobraćaju,
 3. odbije da se podvrgne utvrđivanju prisustva u organizmu alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci pomoću odgovarajućih sredstava (alkometar, droga test i dr.), odnosno stručnom pregledu iz člana 280. stav 4. ovog zakona, kao i instruktor vožnje, lice koje nadzire vozača sa probnom vozačkom dozvolom i ispitivač na praktičnom de-lu vozačkog ispita kada učestvuje u saobraćaju,
 4. je isključen iz saobraćaja, a zatečen je u upravljanju vozilom za vreme trajanja tog isključenja,
 5. upravlja vozilom u vreme trajanja isključenja tog vozila iz saobraćaja,
 6. upravlja motornim vozilom, odnosno tramvajem, za vreme trajanja zaštitne mere, odnosno mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom,
 7. se na putu u naselju kreće brzinom koja je preko 70 km/h veća od dozvoljene,
 8. se na putu van naselja kreće brzinom koja je preko 80 km/h ve-ća od dozvoljene, kao i vozač iz člana 45. stav 1. tačka 4) ovog zakona, koji se na putu van naselja kreće brzinom koja je preko 70 km/h veća od dozvoljene,
 9. se u zoni „usporenog saobraćaja“ kreće brzinom koja je preko 50 km/h veća od dozvoljene,
 10. se u zoni „30“ i zoni „škole“ kreće brzinom koja je preko 60 km/h veća od dozvoljene,
 11. noću upravlja vozilom na neosvetljenom delu puta, a nema uključeno nijedno svetlo za osvetljavanje puta niti prednje pozicio-no svetlo,
 12. ne zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza na kome se nalazi najmanje jedan pešak, kada mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom ovlašćenog službenog lica prolaz zabranjen,
 13. se ne zaustavi pred prelazom puta preko železničke pruge ukoliko je uređaj za zatvaranje saobraćaja spušten ili je počeo da se spušta, ili ako se daju svetlosni ili zvučni znaci koji upozoravaju da će taj uređaj početi da se spušta, odnosno da se prelazu puta preko železničke pruge približava voz, u slučajevima kada se u vozilu prevozi dete mlađe od 12 godina, ili upravlja autobusom kojim se prevoze putnici, odnosno drugim vozilom kojim se vrši javni prevoz putnika,
 14. kao učesnik saobraćajne nezgode u kojoj je neko lice zadobilo telesne povrede, odnosno poginulo, ili je nastala velika materijalna šteta, nije zaustavio vozilo, odnosno nije obavestio policiju i ostao na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja,
 15. instruktor vožnje koji obavlja praktičnu obuku kandidata za vozače za vreme trajanja zaštitne mere, odnosno mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom, odnosno koji je izgubio pravo upravljanja motornim vozilom određene kategorije, odnosno kome je vozačka dozvola oduzeta.

Ukoliko je vozač prilikom izvršenja nekog od navedenih prekršaja prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, kazniće se kaznom zatvora od najmanje 45 dana i 16 kaznenih poena i izreći će se zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje 10 meseci.


Obavezna oprema
Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju propisuje da svaki automobil mora imati dodatnu opremu.

Svetlosni prsluk

Najveća novost za vozače biće obavezno posedovanje svetlosnog prsluka (standard EN471), a kazna za njegovo nenošenje iznosi 5.000 dinara. Takođe, vozači će u automobilima, kao i do sada, morati da imaju prvu pomoć, rezervne sijalice, lance za sneg, rezervni točak, prvu pomoć i trougao.

Stručnjaci smatraju da novi Pravilnik o tehničkim uslovima (nacrt) ne donosi rigoroznije norme, već samo uvodi red u saobraćajne propise koji se odnose na obaveznu dodatnu opremu u vozilima.

Odredbe novog Zakona koje se tiču obavezne opreme u vozilima stupiće na snagu tek pošto bude usvojen Pravilnik o tehničkim uslovima. Njegovo usvajanje očekuje se do kraja godine, što znači da vozači već uveliko treba da počnu sa nabavkom opreme koja im nedostaje i koja će prema novim pravilima biti obavezna.


Zimske gume

Vozači će morati (po nacrtu novog tehničkog pravilnika) da imaju zimske gume na pogonskim točkovima (ili pneumatike sa letnjim profilom ukoliko vozilo u opremi ima i lance ili druga odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova) u toku zimske sezone koja traje od 15. novembra do 15. marta.
U mnogim zemljama Evropske unije posedovanje sve četiri zimske ili letnje gume je obavezno, a predviđene kazne za kršenje ovih propisa su oštre. Zakonodavci su se opredelili za to da samo u toku zimske sezone vozači moraju da imaju zimske gume i to na pogonskim točkovima.

Protivpožarni aparat

Dodatna oprema obavezna je u svim zemljama u okruženju, s tim što pojedine države imaju svoje odredbe. Tako je, recimo, u Grčkoj obavezno nošenje protivpožarnog aparata, dok kod nas po novim pravilima to neće biti slučaj, ako se ne računaju vozila za prevoz putnika.

Aparat za gašenje požara moraće da imaju samo vozila koja se koriste u javnom saobraćaju. On će biti obavezan za gradske i prigradske autobuse, ako govorimo u putničkim vozilima aparate za gašenje požara moraće da imaju taksi vozila.

Rezervni točak

Pravilnik ne predviđa da vozila bezuslovno moraju imati rezervni točak. Ovaj deo opreme nisu obavezni da imaju oni vozači čije su gume opremljene nekim sigurnosnim sistemom za vožnju sa izduvanim pneumaticima ili ako vozilo poseduje sredstvo za privremeno osposobljavanje pneumatika poput spreja, pene u boci, kompleta za brzu popravku i tome slično.

Rezervne sijalice

Posedovanje rezervnog kompleta sijalica važiće za sva vozila osim za ona koja imaju sijalice bez žarne niti (gasni izvor svetla ili led dioda).

Prva pomoć

Paketi prve pomoći po novom standardu (B SRPS Z.B3.001) još nisu u prodaji, a moraće da ih imaju svi automobili. Domaći propisi koji se tiču obaveznog posedovanja prve pomoći, donošenjem novog pravilnika biće usaglašeni sa evropskim normama.

Ranije se dešavao apsurd da za kupljen automobil u Nemačkoj, sa kompletnom opremom, vozač mora dokupiti prvu pomoć koja je napravljena po našim standardima, jer ona iz Nemačke ne odgovara našim propisima.

Paket sa opremom za prvu pomoć koji mora da zadovoljava SRPS Z.B2.001 standard:

 • Sterilna kompresa od gazepojedinačno pakovanje 10x10cm, 5 kom.
 • Sterilna gaza po 1/2 m - pojedinačno pakovanje 80x25cm, 2 kom.
 • Streilna gaza po 1 m - pojedinačno pakovanje 80x25cm, 1 kom.
 • Trouglasta marama 100x100x140cm,gustoće 20x19, 3 kom
 • Adhezivni zavojni materijal(hanzaplast) 10x8cm, 5 kom.
 • Lepljivi flaster 25cm x 5m, 1kom.
 • Kaliko zavoj 10cm x 5m, 2 kom.
 • Kaliko zavoj 8 cm x 5m, 2 kom.
 • Kaliko zavoj 5cm x 5m, 2 kom.
 • PVC kesa manja 20x30cm, 1kom.
 • PVC kesa veca 40x60cm, 1 kom.
 • PVC rukavice za jednokratnu upotrebu, 2 para.
 • Izotermalni prekrivač 150x200cm, 1 kom.
 • Makaze sa zaobljenim vrhom, 1 kom.
 • Zihernadle, 6 kom.
 • Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja, 1 kom.
 • Papir i olovka, 1 kom
 • Uputstvo o pružanju prve pomoći izdato od Crvenog krsta, 1 kom.
 • Specifikacija sadržaja kutije, 1 kom.Izveštaj o saobraćajnom udesu

Po novom zakonu vozači između ostalih stvari, biti u obavezi i da imaju obrazac koji će popunjavati prilikom malih udesa . Ukoliko se učesnici slažu i nesporno im je ko je odgovoran i šta je oštećeno na vozilima, kada popune te obrasce, odu zajedno u osiguravajuće društvo i to reše. Mogu da zovu MUP da izađe na uviđaj, ali će to morati da plate. Obrazac se dobija kada registrujete vozilo.

Kazne za nenošenje polise i evropskog izveštaja:


 • Pravna lica od 100.000 do 3.000.000
 • Preduzetnici od 10.000 do 300.000
 • Fizička lica od 10.000 do 50.000

Automobil star 15 godina - tehnički pregled dva puta godišnje

Motorna vozila biće podvrgnuta redovnim godišnjim i šestomesečnim tehničkim pregledima. Izuzetak su samo novoproizvedena vozila, koja će posle registracije biti podvrgnuta sledećem redovnom tehničkom pregledu nakon dve godine. Na šestomesečne redovne tehničke preglede (dva puta godišnje) ići će motorna vozila starija od 15 godina (što se utvrđuje u odnosu na godinu proizvodnje), zatim vozila koja služe u javnom prevozu, kao autobusi i taksi vozila, motorna i priključna vozila za prevoz opasnih materija, motorna i priključna vozila koja se koriste za obuku kandidata za vozače.

Statistika Auto-moto saveza Srbije pokazuje da polovina vanredno pregledanih vozila u saobraćaju ima neispravne kočnice, a više od 60 odsto vozila ne zadovoljava osnovne propise o bezbednosti saobraćaja. Doslednom primenom Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima trajno bi moglo da bude isključeno i do 50.000 vozila, tvrde stručnjaci.


_________________
Kada si u mraku, ni senka te ne prati
Nazad na vrh Ići dole
Tatoo

Tatoo

Broj poruka : 3483
Datum upisa : 21.09.2009
Godina : 51

PočaljiNaslov: Re: Zakon o bezbednosti saobracaja   Pet Dec 11, 2009 11:39 pm

Za korišćenje mobilnog u vožnji - kazna bar 5.000 dinara
Kazne za korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje biće 5.000 dinara, osim za vojsku, policiju i Hitnu pomoć. Ako lice koje koristi mobilni telefon u vožnji izazove opasnost ili prouzrokuje saobraćajnu nezgodu, biće novčano kažnjeno u rasponu od 6.000 do 18.000 dinara. Pri tome, ako je prouzrokovana saobraćajna nezgoda, obavezno će biti izrečena najmanje 2 kaznena poena.

Kako u zakonu doslovno stoji da “vozač ne sme da koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućava telefoniranje BEZ ANGAŽOVANJA RUKU za vreme vožnje“, kazna vas očekuje i ako tipkate brojeve da biste uspostavili vezu.

U zakonu ne piše ništa o slanju SMS ili MMS poruka, ili mejlova preko telefona, ali logično je pretpostaviti da ako morate da angažujete ruke za te radnje - i u tom slučaju vas očekuje kazna. U suštini, praksa će najbolje pokazati da li je to tačno, mada ni u kom slučaju ne savetujemo da to isprobavate.


Probne vozačke dozvole

Mladi vozači, od 17 do 18 godina, dobijaće probne vozačke dozvole i neće moći da upravljaju vozilom bez pratnje suvozača sa redovnom dozvolom i iskustvom od najmanje pet godina, a vožnja će im biti zabranjena u periodu od 23 do pet časova ujutro.


Pešak neprikosnoven na pešačkom prelazu

Novost je da su pešaci neprikosnoveni na pešačkom prelazu. Za vozače koji se ne zaustave kad vide pešaka da je zakoračio na prelaz koji nije regulisan semaforom, predviđena je stroga kazna od 5.000 do 25.000 dinara i 6 negativnih poena. A ako je u pitanju dete, staro ili hendikepirano lice sledi oduzimanje dozvole od 3 do 6 meseci.


Prelazak van pešačkog - kazna 2.000 dinara

Prelazak na nedozvoljenom mestu ili na crveno svetlo koštaće pešaka 2.000 dinara. Ako prouzrokuju saobraćajnu nezgodu pešaci mogu biti osuđeni i na zatvorsku kaznu. Ako pešak pravi prekršaj vodeći sa sobom dete, biće kažnjen dvostruko, i plus će Centar za socijalni rad biti obavešten o tome da se ta osoba (staratelj deteta) nepravilno ponašala.


Bez kapi alkohola za profesionalne vozače

Za profesionalne vozače i vozače iznad B kategorije, kada upravljaju vozilom iznad te kategorije nema nikakve tolerancije kad je reč o alkoholu - alkohola ne sme da bude u krvi.

_________________
Kada si u mraku, ni senka te ne prati
Nazad na vrh Ići dole
 
Zakon o bezbednosti saobracaja
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Mesecari :: Drustvo :: Opste teme-
Skoči na: